Kuala Pedas: data survei terkini tapak Kota Pedas - Mohammad Razin Norman,; Zuliskandar Ramli,; Shamsuddin Ahmad, (Ikatan Ahli Arkeologi Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Data kajian mengenai kota-kota Melayu di Negeri Sembilan telah pun dilakukan oleh beberapa pengkaji terdahulu seperti, Newbold dan Abdul Halim Nasir serta Norhalim Ibrahim. Data mereka kebanyakan tertumpu kepada kawasan pantai barat Negeri Sembilan terutama di Port Dickson dan sekitar lembangan Sungai Linggi. Kesemuanya boleh dikategorikan sebagai kawasan kediaman masyarakat Bugis dan orang Rembau. Masih kurang kajian arkeologi mengenai tapak Kota Pedas yang terdapat di dalam kawasan ladang Kuala Pedas. Justeru itu, kajian ini akan membincangkan data survei terkini di Kuala Pedas mengenai kota ini. Kajian ini penting untuk mendedahkan data survei terkini mengenai tapak Kota Pedas ini. Memandangkan Kota Pedas ini di temui di dalam kawasan Kuala Pedas maka pengkaji akan membincangkannya secara bersama dalam kajian ini. Untuk itu, pengkaji telah melakukan satu survei lapangan di samping temubual terhadap individu yang selayaknya di kawasan tersebut. Hasilnya pengkaji mendapati lokasi tapak Kota Pedas ini berada di dalam kawasan ladang di Kuala Pedas dan beberapa bongkah batu serta serpihan seramik turut ditemui di kawasan tersebut sebagai jumpaan permukaan. Sumbangan kajian ini boleh dijadikan kajian rintis dalam bidang arkeologi mengenai kota-kota Melayu di Negeri Sembilan dan sekaligus menjadi rujukan bagi pengkaji seterusnya yang ingin menjalankan penyelidikan di Kuala Pedas dan Kota Pedas.