Ekstremisme: maksud dan konteks keganasan - Kartini Aboo Talib @ Khalid,; Muhammad Helmy Abd. Gapar,; Ahmad Munawar Ismail, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Istilah dan maksud ekstremisme atau keganasan melampau adalah debat yang masih belum selesai. Hal ini adalah disebabkan secara operasi, istilah dan maksud perkataan ini turut terangkum di dalamnya ideologi, perbuatan, kategori, tindakan dan keputusan, serta aktiviti yang dianggap boleh menjurus ke arah keganasan fizikal, atau ideologi yang mendorong kepada perbuatan ganas. Artikel ini membincangkan maksud dan konteks keganasan yang perlu difahami dalam kalangan himpunan peristiwa keganasan yang mempunyai kontruksi definisi yang berbeza. Artikel ini membahaskan pengaruh lokal amat penting dalam memberi tafsiran keganasan secara konseptual. Beberapa peristiwa keganasan dibincangkan di peringkat antarabangsa dan ekstremisme di Malaysia adalah suatu yang di luar kelaziman radikalisme, fundamentalisme, puak pelampau, dan sebagainya. Peristiwa keganasan etnik hanya berlaku pada tahun 1969 dan pengalaman keganasan etnik ini mengubah pendekatan negara untuk mengelakkan peristiwa ini daripada berulang. Zaman penjajahan Jepun (1940-1942) menjadi titik tolak kepada punca keganasan kaum di Tanah Melayu yang berkait dengan konflik Sino-Malay sebagai fasa pertama dalam sejarah pembinaan negara. Konflik etnik ini menjadi asas kepada keperluan mentafsir istilah dan maksud keganasan berdasarkan peristiwa lalu dan realiti semasa yang melatarkan keperluan kepada menjaga keharmonian pelbagai kaum. Mekanisme dan strategi mencegah, mengawal dan membasmi keganasan diusahakan sebagai langkah mengekang keganasan daripada berulang atau meluas. Teknik ‘process tracing’ digunakan bagi mengenal pasti peristiwa lalu dan menghubungkait beberapa peristiwa penting sebagai faktor yang menghasilkan keganasan dalam pelbagai konteks. Kaedah kualititaf ini sangat berguna bagi pengoperasian bahan-bahan sekunder.