Hubungan pekerjaan di Indonesia: perspektif sejarah-perundangan - Rumainur; Kamal Halili Hassan (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Tujuan makalah ini ialah untuk membincangkan hubungan kerja di Indonesia, khsususnya dalam sektor swasta, menurut perspektif sejarah-perundangan. Permasalahan hubungan kerja pekerja di Indonesia sudah wujud sejak sebelum pengisytiharan kemerdekaan pada 17 Ogos 1945. Metodologi kajian yang digunakan adalah metodologi deskriptif kualitatif dengan pendekatan perspektif sejarah-perundangan. Dapatan kajian pada peringkat awal sejarah hubungan kerja di Indonesia menunjukkan pihak pekerja adalah pihak yang secara sosio-ekonominya mempunyai kedudukan yang lemah sekiranya dibandingkan dengan pihak majikan, sehingga mereka perlu mendapat perlindungan undang-undang bagi memperjuangkan hak mereka. Perlindungan undang-undang terhadap golongan pekerja dan golongan majikan pada asasnya bersandarkan kepada dua prinsip iaitu asas undang-undang kerajaan dan hak asasi kemanusiaan. Semua ini tidak diperolehi oleh golongan pekerja sebelum Indonesia mencapai kemerdekaan. Apabila Indonesia mencapai kemerdekaan, perundangan buruh baharu telah diperkenalkan bagi memberi perlindingan kepada pekerja.