Prinsip Al-Imarah dalam kalangan AJK masjid kearah mengimarahkan institusi masjid - Mohd Ridhuwan Remly,; Muhd Najib Abdul Kadir,; Fadlan Mohd Othman,; Siti Azimah Sabaruddin, (Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Pengimarahan masjid merupakan satu tanggungjawab yang sangat berat dalam Islam yang mesti diberi kepada orang yang benar-benar layak dalam memimpin institusi masjid. Oleh itu, prinsip al-imarah memainkan peranan penting dalam mengimarakan institusi masjid. Al-Quran dan As-sunah telah menggariskan panduan dalam mengimarahkan masjid. Peranan pengimarahan institusi masjid terletak kepada kesungguhan dan usaha dalam kalangan pihak pengurusan masjid yang memahami prinsip-prinsip pengimarahan masjid. Kajian ini mendapati bahawa pengimarahan sesebuah masjid bergantung sepenuhnya kepada individu-individu yang menerajui kepimpinan institusi masjid.