Dilema majikan dalam isu menggaji pekerja tempatan atau pekerja asing di Malaysia: perspektif majikan - Nurina Awanis Mohamed,; Mohd Na’eim Ajis,; Zawiyah Md. Zain, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Sikap majikan yang cenderung menggaji pekerja asing menimbulkan perdebatan dalam kalangan masyarakat. Terdapat sesetengah pihak mendakwa bahawa majikan tidak sepatutnya menggaji pekerja asing kerana pekerjaan yang ditawarkan mampu dikerjakan rakyat tempatan. Manakala, sesetengah pihak pula mendakwa bahawa majikan perlu menggaji pekerja asing disebabkan oleh faktor keengganan rakyat tempatan untuk terlibat dalam sektor pekerjaan 3D (Dirty, Dangerous, Difficult). Oleh demikian, artikel ini dijalankan bertujuan bagi meneroka permasalahan yang wujud dalam kalangan majikan mengenai isu menggaji pekerja. Selain itu, kajian turut meneliti tentang faktor kecenderungan penggajian pekerja asing berbanding pekerja tempatan dalam kalangan majikan. Bagi mencapai objektif kajian ini, kaedah kualitatif berbentuk temu bual secara mendalam digunakan melibatkan 10 orang pegawai yang terlibat dalam menguruskan penggajian pekerja asing. Hasil temu bual mendapati bahawa komitmen yang tinggi, kadar upah yang berpatutan, sikap tidak memilih pekerjaan dan taraf pendidikan yang rendah dalam kalangan pekerja asing menjadi faktor utama pihak majikan gemar menggaji pekerja asing berbanding pekerja tempatan. Kesimpulannya, pekerja asing diperlukan bagi membantu merancakkan ekonomi negara, namun penggajian pekerja asing yang tidak terkawal boleh memberi impak negatif bukan sahaja terhadap masyarakat malah mengancam keselamatan negara.