Kajian terhadap syarat dan fenomena semasa dalam pembangunan program homestay di Malaysia - Velan Kunjuraman, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Pada masa kini, program homestay di Malaysia telah menjadi suatu alat pembangunan komuniti luar bandar yang merupakan salah satu agenda pembangunan negara. Bagi menggalakkan dan mencapai pembangunan komuniti tersebut, komuniti seharusnya diberi peluang dan latihan yang secukupnya berkaitan bidang yang diceburi. Hal ini kerana, program homestay adalah satu mekanisme yang tepat dan berpotensi untuk meningkatkan taraf hidup komuniti yang kurang bernasib baik di kawasan luar bandar di Malaysia. Walau bagaimanapun, masih lagi komuniti di luar bandar menghadapi cabaran dari segi penyampaian sumber informasi berkaitan pembangunan homestay, khususnya syarat asas yang harus dipenuhi. Data primer dan sekunder telah diperolehi melalui kajian lapangan yang melibatkan dua buah homestay yang terkenal di Kundasang, Sabah. Kajian ini mendapati informasi berkaitan syarat asas pembangunan homestay harus disediakan oleh pihak agensi kerajaan agar komuniti luar bandar sedar dan berminat untuk turut terlibat. Selain itu, kajian ini mendapati fenomena semasa program homestay melalui kewujudan homestay komersial berbanding homestay tradisional yang diusahakan oleh komuniti bandar dan luar bandar. Kajian ini penting kepada pihak berkepentingan dalam industri pelancongan untuk mengenal pasti atau menambahbaik polisi sedia ada berkaitan program homestay. Kajian ini berharap bahawa para penyelidik program homestay juga boleh menggunakan data daripada kajian ini bagi menjalankan kajian tentang program homestay di Malaysia pada masa akan datang.