Memahami tafsiran perkataan “al-Islām” perspektif Muhammad Asad dalam “The Message of The Qurān” - Nurhayati Abdullah,; Kamarudin Salleh, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Islam telah disepakati oleh para ulama Ahli Sunah Waljamaah sebagai satu nama agama yang diiktiraf kebenarannya secara mutlak dan satu-satunya agama yang diterima di sisi Allah SWT (eksklusif). Namun bagi Muhammad Asad, beliau mentafsirkan Islam dengan cara yang berbeza daripada tafsiran muktabar. Muhammad Asad mentafsirkan Islam sebagai penyerahan diri kepada tuhan (self surrender to God) dengan makna bahasa secara generik. Kajian analitikal deskriptif ini menggunakan kaedah analisis kandungan dengan menganalisa terjemahan dan huraian Muhammad Asad terhadap nas-nas al-Quran yang mengandungi perkataan Islam untuk memahami tafsiran Islam perspektif beliau dalam karyanya, The Message of the Qur’ān dan memberikan ulasan kritikal terhadap idea beliau. Tafsiran Islam perspektif Muhammad Asad didapati menjurus kepada fahaman pluralisme agama kerana mengiktiraf kebenaran semua agama monoteisme.