Pendekatan street dakwah kepada bukan Islam dalam kalangan pendakwah NGO Muslim di Pulau Pinang - Mohamad Nasir Noor Azemy,; Rosmawati Mohamad Rasit, (Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Pendekatan aktiviti street dakwah kepada bukan Islam di Pulau Pinang oleh pendakwah NGO Muslim berupaya menarik minat golongan bukan Islam untuk mendekati dan memahami ajaran Islam. Namun sebelum ini, Islam itu sendiri dilihat sebagai agama yang menganjurkan keganasan dan pengamalan cara hidup yang mundur yang menyukarkan usaha dakwah untuk disampaikan kepada mereka. Justeru itu, kajian ini bertujuan untuk mengkaji pendekatan street dakwah terhadap tahap kefahaman street dakwah kepada bukan Islam dalam kalangan pendakwah NGO Muslim di Pulau Pinang. Kajian ini juga turut mengkaji aspek pendekatan street dakwah yang digunakan serta mengetahui persepsi pendakwah itu sendiri tentang street dakwah yang telah dijalankan. Kajian ini juga merupakan kajian kuantitatif dengan menggunakan reka bentuk kajian tinjauan. Data dikutip dengan menggunakan borang soal selidik dan dianalisis dengan menggunakan Statistical Package for Social Sciences (SPSS) version 23 untuk melihat kekerapan,peratusan dan min bagi setiap item soalan. Kajian ini dilihat dapat memberi sumbangan baru terhadap bidang penyelidikan street dakwah kepada bukan Islam. Implikasi kajian ini juga dapat memberi manfaat dalam memantapkan lagi persediaan pendakwah kearah perlasksanaan aktiviti dakwah yang dijalankan khususnya street dakwah ini.