Konsep moral dalam perspektif Islam dan Barat - Nurul Hudani Md Nawi; Baharudin Othman (Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Dunia amnya dan Malaysia khasnya sedang melangkah ke abad 21 yang dilambangkan dengan kemajuan ekonomi, infrastruktur, sains, teknologi dan kebendaan yang kian kompleks dan canggih. Malangnya fenomena jenayah kolar putih, kecuaian melaksanankan tugas dan tanggungjawab dalam kebanyakkan bidang kian meluas dan kerap kali berlaku sehingga menimbulkan kegusaran pihak tertentu. Maka sebab itulah kepentingan moral dan etika pengurusan dalam setiap sektor awam dan swasta dirasakan kian penting untuk difahami, dihayati dan diamalkan. Oleh itu artikel ini menjelaskan mengenai konsep moral dalam pendekatan Islam dan Barat. Metodologi yang digunakan dalam kajian ini adalah kaedah kualitatif melalui kajian kepustakaan yang merujuk kepada tesis, jurnal, akhbar, dan buku yang mempunyai kaitan dengan tajuk kajian. Berdasarkan kajian yang dijalankan penulis mendapati bahawa terdapat dua bentuk konsep kesederhanaan iaitu dari segi teori dan praktikal.