Pembangunan kerangka konseptual kajian aspirasi kerjaya pelajar TVET Kolej Komuniti di Malaysia - Shafarizan Abd Samad; Mohamad Khairi Othman; Muhamad Dzahir Kasa (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Membangunkan modal insan merupakan agenda sangat penting bagi sistem pendidikan di Malaysia. Pendidikan teknikal dan latihan vokasional (TVET) dilihat tonggak penting dalam sistem pendidikan negara. TVET merupakan salah satu bidang pendidikan yang bertujuan bagi menghasilkan pekerja mahir bagi pembangunan ekonomi negara. Platform pendidikan ini bukan sahaja untuk membangunkan pembangunan akademik dan teknikal pelajar, tetapi juga melahirkan pelajar bagi memperolehi kemahiran berkaitan pekerjaan. Setelah hampir sedekad, beberapa kelompangan masih membelenggu TVET, serta menghalang peranannya dalam mengungguli sistem pendidikan arus perdana. Oleh yang demikian, kertas konsep ini bertujuan untuk membuat penilaian terhadap keberkesanan, kemahiran generik dan jenis tret-personaliti terhadap aspirasi kerjaya dalam kalangan pelajar TVET. Kajian ini adalah berdasarkan metodologi kuantitatif. Elemen-elemen ini dilihat tidak hanya penting dalam menyediakan pelajar untuk kebolehpasaran mereka pada masa hadapan tetapi juga sangat penting bagi penilaian tretpersonaliti pelajar TVET terhadap aspirasi kerjaya mereka. Oleh itu, tujuan artikel ini adalah untuk membincangkan isu tersebut demi bagi memastikan pelajar TVET terus mengekalkan aspirasi kerjaya yang sama dengan bidang yang telah dipelajari mereka di Kolej Komuniti.