Hala tuju pengajian umum di alaf baru - Abdul Latif Samian, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Bidang pengajian umum di institusi pengajian tinggi tempatan secara formalnya adalah disiplin yang agak baru diberikan kepentingan. Perlaksanaannya yang sentiasa perlu mengambil kira kehendak semasa dan perkembangan terkini menyebabkan aspek perubahan begitu ketara sekali dalam disiplin ini berbanding dengan disiplin tradisional. Kertas kerja ini menghalusi lagi kemajuan yang dicapai dengan membincangkan cabaran-cabaran yang sedang dan bakal dihadapi demi menjadikan disiplin ini setara dengan disiplin-disiplin keilmuan yang lain.