Kesan hafazan al-Quran dan hubungannya dengan pencapaian akademik pelajar - Anis Syahirah Fauzan,; Sabri Mohamad, (Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Hafazan al-Quran merupakan amalan spirituallity yang memperkasakan aspek mental, jiwa dan intelektual. Mengadunkan ilmu al-Quran dan akademik secara bersepadu melahirkan pelajar yang berkualiti dan holistik yang berkemampuan untuk mendepani cabaran dunia masa kini. Dalam mendepani dunia pendidikan yang semakin maju dan mencabar, kerajaan mensasarkan untuk melahirkan seramai 125000 huffaz profesional dalam pelbagai bidang menjelang 2050 melalui agenda Transformasi Nasional 50 (TN50). Namun, sistem kurikulum pendidikan tahfiz yang cacamarba, tidak sistematik dan tanpa penyelarasan terutamanya dalam kalangan pusat tahfiz persendirian dilihat merencatkan usaha ini. Masalah sistem kurikulum pendidikan tahfiz yang tidak bersepadu ini masih membelenggu di kebanyakan pusat tahfiz persendirian atau swasta ini wajar di atasi dengan Dasar Pendidikan Tahfiz Negara (DPTN) yang sedang dalam perangkaan kerana amalan menghafaz al-Quran sangat memberi kesan kepada kecemerlangan pelajar. Justeru, kajian ini bertujuan untuk mengkaji kesan dan hubungan hafazan al-Quran terhadap aspek kecemerlangan akademik pelajar Ijazah Sarjana Muda Quran Sunnah Dengan Kepujian USIM di Darul Quran. Metodologi yang digunakan dalam kajian ini berbentuk kaedah tinjauan yang menggunakan satu set soal selidik. Hasil kajian ini mendapati bahawa hafazan al-Quran memberi impak yang positif kepada kecemerlangan akademik pelajar berdasarkan penilaian terhadap PNGK semasa, nilai regressi (ΔR2=0.378) dan nilai korelasi (r=0.615). Implikasi kajian ini telah merumuskan bahawa aktiviti menghafaz al-Quran perlu diberi perhatian dan diadunkan secara bersepadu dengan bidang akademik kerana hafazan al-Quran juga turut menyumbang kepada kecemerlangan akademik pelajar.