Penyelesaian mukhtalaf al-hadith melalui metode al-jam’u dalam karya Aslu Sifat Solat Nabi s.a.w oleh Nasiruddin al-Albani - Mohamad Khalid Bahrudin,; Mohd Arif Nazri, (Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Kontradiksi makna antara dua atau lebih hadith merupakan salah satu cabang perbahasan dalam ilmu dirayah hadith. Ahli ilmu menamakan disiplin ilmu ini sebagai ilmu mukhtalaf al-hadith dengan menyusun empat metode utama penyelesaiannya. Metode tersebut adalah al-jam’u (penggabungjalinan), nasakh wa mansukh/pembatalan, tarjih/memperkuatkan salah satu, dan tawaqquf/mendiamkan. Analisa akan memfokuskan kepada metode al-jam’u kerana ia merupakan metode paling kerap dilalui ahli ilmu dan kerana penggunaannya menjadikan hadith-hadith yang mukhtalif dapat diamalkan tanpa digugurkan salah satu darinya berbanding jika menggunakan metode-metode lain. Al-Jam’u bermaksud menghimpun dan mengguna pakai kedua-dua hadith sahih yang bercanggah dengan memberikan kefahaman yang sebenar terhadap kedua-duanya sehingga terangkat percanggahan tersebut. Manakala, karya Aslu Sifat Solat Nabi s.a.w oleh Nasiruddin al-Albani dipilih sebagai dokumen kajian kerana perbahasannya yang begitu fokus dan mendalam terhadap masalah sifat solat Nabi s.a.w, ditambah lagi dengan faedah-faedah ulum hadith dan fiqh yang terkandung di dalamnya yang mampu memberi impak besar kepada pembaca. Hasil dapatan kajian mendapati al-Albani menempuhi manhaj jumhur pada mendahulukan metode al-jam’u berbanding metode-metode lainnya dengan mengaplikasikan empat pendekatan utama iaitu kontekstual, korelatif, ta’wil dan usul al-fiqh. Analisa kajian akan menunjukkan aplikasi metode al-jam’u secara lebih terperinci lagi.