Kaedah tafsiran al-Quran Halo-N di dalam buku al-Fathun Nawa - Noor Hanisah Abdul Halim; Wan Nasyrudin Wan Abdullah (Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Buku tafsir al-Fathun Nawa adalah sebuah karya yang dikarang oleh Halo-N atau nama sebenar beliau ialah Haji Ahmad Laksamana Bin Haji Omar. Buku al-Fathun Nawa ini merupakan sebuah buku kajian al-Quran yang mengandungi pentafsiran yang mengaitkannya dari sudut konteks ilmu duniawi dan ukhrawi. Namun, didapati pengarang menggunakan kaedah yang berbeza daripada kaedah ulama-ulama tafsir sebelum ini. Menurut Halo-N, ia adalah suatu kelainan yang ingin dibawa bersesuaian dengan sifat al-Quran sebagai sebagai ibu pencetus ilmu di semua bidang meliputi ilmu duniawi dan ukhrawi. Justeru itu, kajian ini bertujuan untuk memperkenalkan buku tafsir al-Fathun Nawa dan mengkaji metode pentafsiran yang diaplikasikan dalam perbahasan buku ini. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan reka bentuk analisis kandungan. Analisis dokumen dan temubual bersama tokoh digunakan sebagai kaedah pengumpulan data. Kemudian, data-data tersebut dianalisis dengan menggunakan teknik deskriptif. Dapatan kajian menunjukkan bahawa pendekatan tafsir atau penghuraian ayat-ayat al-Quran yang diaplikasikan oleh Halo-N menggunakan kaedah tersendiri dan tidak menepati kaedah tafsir yang diaplikasikan dalam konteks tafsir bi al-ma’thur atau tafsir bi al-ra’yi dan tanpa berpandukan pada mana-mana rujukan jumhur ulama terutama dalam bidang tafsir. Implikasi kajian menunjukkan bahawa buku al-Fathun Nawa ini tidak sesuai dijadikan rujukan bagi masyarakat dalam memahami al-Quran dan seharusnya mencari rujukan yang lebih berautoriti yang telah disepakati kesahihannya bagi mengelakkan salah faham dan penyelewengan