Perkaitan makna jerebu dan azab dalam al-Quran - Nur, Afrizal; Lubis, Mukhlis; Sabri Mohamad (Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Penghuni alam semesta bukanlah manusia sahaja bahkan terdiri daripada haiwan, tumbuhan, dan makhluk ciptaan Allah SWT yang lain. Manusia diberi amanah untuk menjaga bumi dari kehancuran dan melestarikannya. Namun masih banyak tingkah laku manusia yang melakukan kerosakan alam sekitar seperti pembakaran hutan yang berleluasa di pulau Sumatera dan Kalimantan yang mengakibatkan bencana jerebu. Justeru artikel ini menganalisis isu jerebu dan perkaitannya dengan azab sebagaimana yang dinayatakan di dalam al-Quran. Metodologi penulisan ialah berbentuk tafsir tematik. Hasil kajian mendapati terdapat perkaitan antara isu jerebu dan azab dalam al-Quran.