Trait personaliti pendakwah Muslim: satu sorotan literatur - Izzaty Ulya Munirah Abd Aziz,; Zainab Ismail, (Pusat Kesejahteraan Insan dan Komuniti, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Pendakwah merupakan antara asas utama dakwah selain sasaran, kaedah dan isi kandungan dakwah. Namun, sikap dan tingkah laku pendakwah yang tidak mencerminkan peribadi seorang pendakwah Muslim yang baik akan menjadi penghalang kepada kelancaran gerak kerja dakwah. Oleh itu, kajian ini membincangkan trait personaliti yang harus ada pada setiap pendakwah untuk berjaya dalam lapangan dakwah. Kaedah penyelidikan kualitatif melalui reka bentuk kajian analisis kandungan digunakan. Data yang dikumpul daripada bahan seperti buku, artikel dalam jurnal, prosiding, tesis dan disertasi dianalisis secara deskriptif. Hasil kajian mendapati akhlak yang baik, tahap pengetahuan yang tinggi, penampilan yang menarik, kepimpinan yang mantap dan kemahiran yang pelbagai adalah trait personaliti pendakwah yang berjaya. Setiap pendakwah khususnya dan organisasi dakwah umumnya harus mengambil berat tentang trait personaliti pendakwah dan mengambil tindakan yang sesuai supaya kualiti para pendakwah di Malaysia dapat ditingkatkan.