Inventori fonem dialek Melayu Jugra di Permatang PAS - Norfazila Ab. Hamid (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Makalah ini membicarakan salah satu varian dialek Melayu Jugra (DMJ) yang terdapat di Selangor, iaitu varian Permatang Pasir (VPP). Objektif kajian dalam makalah ini adalah menentukan jumlah inventori fonem. Selain itu, kajian ini turut memaparkan penyebaran bunyi vokal, diftong dan analisis keberadaan alternasi dalam DMJ VPP ini. Pendekatan yang dimanfaatkan dalam mencapai objektif kajian ini ialah pendekatan struktural. Hasil kajian membuktikan bahawa DMJ VPP mempunyai 8 fonem vokal iaitu /i, u, e, o,ɛ, ɔ ,ɘ , a/, memiliki 2 diftong iaitu /-aw, -aj/ dan 19 fonem konsonan yang terdiri daripada tujuh konsonan letupan /p, b, t, d, k, g, dan ʡ/, dua konsonan letusan /tʃ, dʒ/, tiga konsonan geseran /s,ɣ , h/, empat konsonan nasal /m, n, ɲ ,ŋ /, satu konsonan sisian /l/ dan dua konsonan separuh vokal /w, j/. Kajian ini diharap dapat menembus yang samar, menemukan sesuatu yang hilang, menyingkap yang tersembunyi dan menghasilkan satu penemuan yang baharu dengan lebih telus.