Pengaruh komunikasi strategik ke atas keberkesanan penyampaian mesej - Maizatul Haizan Mahbob,; Wan Idros Wan Sulaiman,; Wan Amizah Wan Mahmud, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Komunikasi strategik merupakan suatu bentuk tindakan berstrategi dan sangat penting untuk pembangunan organisasi kerana komunikasi dianggap sebagai penyumbang utama kepada kecekapan organisasi. Tujuan utama kajian ini adalah bagi mengenal pasti pola komunikasi yang digunakan, menganalisis sejauh mana pola komunikasi mempunyai hubungan dengan amalan komunikasi strategik serta menganalisis sejauh mana elemen komunikasi strategik iaitu perancangan komunikasi, sokongan pengurusan atasan, mesej bersasaran, pemilihan dan penggunaan alat komunikasi, penilaian berterusan dan budaya kerja mempengaruhi keberkesanan mesej yang disampaikan dalam kalangan kakitangan KTMB. Penetapan elemen tersebut adalah bersandarkan kepada Model Komunikasi Strategik Barret (2002). Model Barret ini telah diubah suai oleh pengkaji dengan menambah dua lagi elemen iaitu perancangan komunikasi dan budaya kerja. Untuk tujuan kajian ini, sebanyak 28 aduan yang dihantar oleh pengguna KTMB dianalisis menggunakan kaedah analisis kandungan. Kemudian, survei pula dijalankan ke atas 200 responden yang terdiri daripada kakitangan komuter di Lembah Klang. Hasil kajian mendapati pengguna kerap menghantar aduan dan kebanyakan aduan berkait dengan pengurusan perkhidmatan dan budaya kerja. Pada masa yang sama, KTMB banyak mengamalkan pola komunikasi mendatar dan komunikasi luar organisasi berbanding pola komunikasi menegak dan berpenjuru. Melalui analisis korelasi, hasil kajian mendapati terdapat hubungan sederhana kuat antara pola komunikasi dengan komunikasi strategik. Manakala, bagi analisis regresi pula menunjukkan elemen komunikasi strategik mempengaruhi sebanyak 56 peratus varians terhadap keberkesanan penyampaian mesej.