‘Pembentukan diri’ seorang isteri Melayu dalam Perempuan, Isteri & … (1993) - Nur Azliza Mohd Nor; Nur Afifah Vanitha Abdullah (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Penelitian dan perbincangan terhadap watak protagonis wanita U-Wei Haji Saari dalam filem Perempuan, Isteri &… (1993) adalah agak ekstensif setakat ini. Penulisan lepas tentang watak Zaleha didokumentasi dalam beberapa perspektif dan meliputi penulisan bersifat popular dan ilmiah. Walau bagaimanapun, terdapat satu kenyataan oleh Zawawi (2004) yang menyatakan bahawa, pengarah U-Wei menggarap watak Zaleha sebagai wanita Barat, dan watak ini terperangkap di sebalik pakaian serta bahasa badan wanita Timur. Artikel ini bertujuan menjawab persoalan, “apakah bentuk ‘pembentukan diri’ (self-construal) watak Zaleha yang dipaparkan sebagai isteri oleh U-Wei dalam filem Perempuan, Isteri &…?”. Bagi menjawab persoalan ini, tingkah laku Zaleha sebagai isteri akan berlandaskan perspektif Islam iaitu taat kepada suami, menjaga maruah diri, suami dan harta benda, mengurus rumah tangga serta sebagai pendorong dan pemberi motivasi, akan diteliti berdasarkan teori self-construal oleh Markus dan Kitayama (1991). Data bagi artikel ini diperoleh daripada reka bentuk kajian kualitatif. Sementara itu, instrumen untuk memperoleh data adalah temu bual dengan U-Wei dan kajian perpustakaan. Dapatan kajian yang dirakam dalam artikel ini adalah, self-construal watak Zaleha sebagai isteri merupakan gabungan independent self-construal dan interdependent self-construal. Namun begitu, pola kognisi, emosi dan motivasi Zaleha lebih cenderung ke arah Barat iaitu independent self-construal. Justeru, artikel ini mengesahkan kenyataan Zawawi sebelum ini, iaitu watak Zaleha adalah seorang wanita Barat yang terperangkap dalam badan seorang wanita Timur.