Fragmen gerabah dari Pulau Madura - Khadijah Thahir Muda (Ikatan Ahli Arkeologi Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Gerabah dalam konteks ilmu arkeologi sangat penting untuk memberikan berbagai-bagai informasi mengenai masa lalu. Oleh yang demikian, kajian ini berkenaan jumpaan fregmen gerabah di Pulau Madura dalam hubungannya dengan budaya Neolitik. Pada situs Delubong dan Situs Toroan, total temuan gerabah selama penggalian sebanyak 5286 fragmen yang boleh dibahagikan kepada gerabah polos, gerabah slip merah bermotif garis dan gerabah dengan tepian bergerigi. Terdapat fragmen gerabah slip merah dan polos yang mengandungi jejak arang. Kegunaan gerabah ini yang dapat dikenal pasti adalah gantong, periuk dan wadah tempayan. Hasil analisis XRF pada sampel mendapati mineral terbanyak berturut-turut adalah silika, aluminium dan besi. Secara geologisnya memperlihatkan ketersediaan bahan lempung dan mengandaikan gerabah tersebut disediakan menggunakan bahan asal daripada Pulau Madura.