Batu Acheh: jumpaan terbaharu di Pulau Langkawi, Kedah Malaysia - Zuliskandar Ramli,; Ahmad Helmi Mohd Mukhtar,; Mohd Samsudin,; Mohammad Rohaizat Abdul Wahab,; Muhammad Shafiq Mohd Ali,; Muhammad Tarmizi Hasni, (Ikatan Ahli Arkeologi Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Batu Acheh adalah salah satu objek budaya yang menarik minat para penyelidik yang berkecimpung dalam bidang arkeologi, sejarah dan budaya. Batu Acheh telah dijadikan sebagai salah satu bukti pengIslaman raja-raja Melayu sejak abad ke-13 Masihi yang mana asal usul pembuatan batu Acheh ini adalah di Acheh. Keberadaan Batu Acheh di Pulau Langkawi sebelum ini hanya tertumpu kepada kehadiran sepasang Batu Acheh di Kampung Ulu Melaka dan dinamakan Makam Purba. Eksplorasi yang dijalankan pada tahun 2015 oleh pasukan arkeologi Universiti Kebangsaan Malaysia dalam mengidentifikasi penempatan purba di Langkawi telah menemukan tiga lagi makam yang menggunakan batu nisan Acheh. Dua makam ditemukan di Kampung Kubang Badak manakala sebuah lagi di Kampung Tanjung, Ulu Melaka, Langkawi. Berdasarkan kepada tipologi, batu Acheh yang di jumpai di Kampung Kubang Badak adalah daripada jenis H1 dan H2 yang mana tipologi tersebut sama seperti batu nisan di Makam Purba manakala Batu Acheh di makam Kampung Tanjung adalah daripada jenis M. Batu Aceh jenis H ini secara relatifnya dihasilkan pada abad ke-14 hingga 15 Masihi manakala jenis M pula dihasilkan pada abad ke-16 hingga 17 Masihi. Jumpaan batu nisan Acheh di Langkawi ini secara tidak langsung menunjukkan peranan dan kepentingan Langkawi sebagai salah satu daerah pentadbiran Kesultanan Melayu Kedah sejak abad ke-14 Masihi lagi.