Alat repeh zaman Paleolitik: isu dan masalah di Asia Tenggara - Siti Khairani Jalil,; Jeffrey Abdullah, (Ikatan Ahli Arkeologi Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Zaman Paleolitik juga dikenali sebagai Zaman Batu Lama. Pada zaman ini, masyarakatnya telah menggunakan batu sebagai teknologinya yang dikenali sebagai teknologi alat batu. Alat batu yang dihasilkan terdiri daripada dua jenis secara umumnya iaitu alat pebel dan alat repeh. Alat repeh merupakan repehan batuan yang digunakan untuk aktiviti kerja yang ringan. Walaupun ia cuma digunakan untuk kerja ringan tetapi ia tetap penting dalam kehidupan masyarakat prasejarah pada zaman Paleolitik. Alat repeh di Asia Tenggara dikatakan bersifat amorfus iaitu tiada bentuk yang tertentu. maka, timbul masalah dari segi fungsi, tipologi dan hubungannya dengan penghasilan alat sekunder.