Keganasan siber: suatu pengenalan - Mohamad Azlan Basri,; Nazura Abdul Manap, (Fakulti Undang-undang, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Keganasan siber merupakan suatu kesalahan yang membawa keganasan konvensional kepada suatu tahap baharu apabila ia mengaplikasikan penggunaan siber dan teknologi dalam perancangan, persediaan dan perlaksanaan sesuatu serangan. Keganasan siber dilihat sebagai suatu titik pertembungan diantara jenayah keganasan dan jenayah siber. Keadaan ini menyebabkan wujud kekeliruan tentang apakah yang dimaksudkan sebagai ‘keganasan siber’ dan apakah perbezaan diantara ‘keganasan siber’ dan ‘jenayah siber.’ Disebabkan kekeliruan tersebut, maka, penulisan ini bermatlamat untuk mengkaji dan menilai istilah ‘keganasan siber’ secara lebih mendalam selain mengenalpasti elemen-elemen yang mendasari kesalahan ini. Penulisan ini juga membincangkan berkenaan modus operandi disebalik sesuatu serangan keganasan siber. Penulisan ini juga mengetengahkan contoh-contoh kejadian melibatkan keganasan siber bagi memudahkan kefahaman pembaca berkenaan ‘keganasan siber’ itu sendiri.