Fenazin sebagai potensi antibiotik baru daripada Streptomyces kebangsaanensis - Juwairiah Remali,; Noraziah Mohamad Zin,; Ng, Chyan Leong; Wan M. Aizat,; Tiong, John J.L (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Fenazin merupakan metabolit sekunder yang biasanya disintesis secara semula jadi oleh Pseudomonas dan Streptomyces. Ia merupakan sebatian heterosiklik yang mempunyai sebatian bernitrogen pada struktur teras cecincin. Kajian mengenai antibiotik ini telah bermula seawal abad ke-19 lagi dan ternyata menjadi calon dadah yang berpotensi tinggi dalam dunia perubatan. Sehingga kini, lebih daripada 100 jenis fenazin telah diterokai daripada sumber semula jadi dan boleh bertindak sebagai antibakteria, antikanser, antivirus, antitumor serta antiparasit. Setakat ini, kajian biosintesis fenazin yang telah dijalankan terhadap Pseudomonas dan Streptomyces telah mendedahkan gen yang bertanggungjawab dalam tapak jalan biosintesis fenazin, namun begitu, gen khusus yang terlibat dalam penghasilan terbitan fenazin yang kompleks masih dalam hipotesis. Dalam ulasan ini, kami membincangkan kepentingan fenazin serta pemahaman terkini tentang tapak jalan biosintesis fenazin yang berjaya diterokai di dalam Streptomyces kebangsaanensis.