Hubungan antara faktor peramal dan kecenderungan kerjaya keusahawanan dalam kalangan ahli Program Tunas Niaga - Wan Mohd Zaifurin Wan Nawang,; Ibrahim Mamat,; Nor Hayati Sa'at, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Program Tunas Niaga (PROTUNe) adalah pendekatan pembudayaan keusahawanan untuk pelajar sekolah menengah. Program ini dilihat berpotensi memenuhi agenda Kerajaan bagi menggalakkan generasi muda cenderung memilih keusahawanan sebagai pekerjaan mereka dan memantapkan ekonomi negara pada masa hadapan. Justeru, pihak Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Terengganumenjadi agen pelaksana PROTUNe peringkat negeri dengan kerjasama Kementerian Kewangan dan Kementerian Pendidikan Malaysia untuk melahirkanpelajar sekolah menengah yang mempunyai kecenderungan ke arah kerjaya keusahawanan. Maka tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk mengkaji hubungan antara faktor peramal dan kecenderungan kerjaya keusahawanan dalam kalangan pelajar yang menjadi ahli PROTUNe. Pada tahun 2014, terdapat seramai 593 pelajar yang menjadi ahli PROTUNe dari 21 buah sekolah menengah di sekitar pesisir pantai Negeri Terengganu. Namun begitu, kajian ini hanya melibatkan seramai 197 pelajar dalam kalangan ahli PROTUNe dan dipilih secara rawak mudah sebagai responden. Kajian ini menggunakan kaedah tinjauan iaitu borang soal selidik untuk mengumpul data daripada responden. Data responden dianalisis menggunakan Pakej Statistik untuk Sosial Sains (SPSS) melalui analisis deskriptif dan regresi. Kajian ini mendapati sebahagian besar responden sangat cenderung menceburi kerjaya keusahawanan. Manakala personaliti, kemahiran keusahawanan dan kewangan dikenal pasti sebagai faktor peramal yang mempunyai hubungan dengan kecenderungan responden menceburi kerjaya keusahawanan. Oleh itu, pihak kerajaan mesti meneruskan PROTUNe untuk memupuk kecenderungan pelajar ke arah kerjaya keusahawanan supaya mereka sentiasa dekat dengan perniagaan.