Analisis strategi komunikasi Ahli Parlimen dalam program siaran interaktif di Radio Republik Indonesia dan Radio Elshinta - Dewi Anggrayni,; Badrul Redzuan Abu Hassan,; Chang, Peng Kee (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Radio adalah medium yang sangat penting untuk menyampaikan isu pembangunan bagi negara seluas Indonesia. Sejak kemerdekaan Indonesia, radio kerajaan telah terlibat dalam menyampaikan pelbagai perkara pembangunan negara. Pakar-pakar politik Indonesia dilihat proaktif untuk penyertaan mereka dalam program siaran interaktif di Radio Republik Indonesia (RRI) dan Elshinta, menerusi siaran dua hala ini mereka dapat berkomunikasi dengan orang Indonesia. Tujuan kajian ini adalah untuk memahami bagaimana pakar Parlimen Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) menggunakan penyiaran interaktif untuk memberikan impak kepada matlamat pembangunan komuniti dan negara. Berdasarkan kepada interaksi antara penyiar, anggota Parlimen dan pemanggil, kami menganalisis kandungan-kandungan pada transkripsi rakaman program penyiaran termasuk transkripsi hasil yang sangat tertanam dengan Parlimen yang dipilih. Analisis koding menunjukkan bahawa pakar Parlimen menggunakan dua elemen yang paling berkuasa, iaitu interaksi dan penguasaan sebagai strategi komunikatif yang bertujuan untuk memupuk ruang letak interaktif dan koheren. Selain itu, peranan pengampang dalam siaran interaktif dalam setiap set radio juga menjadikan pakar Parlimen di Dewan Perwakilan untuk menjadi profesional dalam menyatakan pendapat mengenai isu-isu semasa, terutamanya mengenai publisiti awam. Kesimpulannya, strategi komunikasi yang mantap akan memberi kebaikan kepada masyarakat dan negara namun, untuk menyiarkan program siaran radio interaktif, ia menjadi ruang dan peluang bagi pakar parlimen untuk menyampaikan pandangan peribadi mereka.