Potensi anti-hiperglisemia Lunasia amara dan kesannya terhadap parameter kesuburan tikus jantan teraruh-diabetes - Nor-Raidah Rahmat; Amira Kamalrudin; Shazrul Fazry; Mahanem Mat Noor (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Lunasia amara telah digunakan dalam perubatan tradisi untuk merawat diabetes mellitus. L. amara dilaporkan mampu meningkatkan kesuburan tikus jantan normal pada dos 60 mg/kg berat tubuh. Kajian ini dijalankan untuk menentukan potensi ekstrak akuas batang L. amara sebagai agen anti-hiperglisemia dan keupayaannya mempertingkatkan parameter kesuburan tikus jantan teraruh-diabetes. Tikus teraruh-diabetes dibahagikan kepada enam kumpulan (n=5), masing-masing menerima perlakuan secara suap paksa ekstrak akuas L. amara (dos 60, 120, 250 dan 500 mg/kg berat tubuh), 500 mg/kg berat tubuh metformin dan air suling setiap hari selama tujuh hari. Manakala, kumpulan ke-tujuh merupakan kawalan normal (n=5) tanpa aruhan diabetes yang menerima perlakuan air suling (1 mL/tikus). Berdasarkan hasil kajian, dos anti-hiperglisemia yang berkesan iaitu 250 dan 500 mg/kg berat tubuh L. amara dipilih untuk melihat pengaruhnya ke atas kualiti sperma dan histologi testis tikus teraruh-diabetes. Hanya tikus teraruh-diabetes dengan perlakuan 500 mg/kg berat tubuh ekstrak L. amara digunakan untuk melihat taburan pengambilan 2-(N-(7-nitrobenz-2-oksa-1,3-diazol-4-il)amino)-2-deoksiglukosa (2-NBDG) di dalam testis. Selepas 30 hari perlakuan, tikus teraruh-diabetes dengan perlakuan 250 dan 500 mg/kg berat tubuh L. amara didapati merencat kesemua parameter kesuburan jantan yang dikaji walaupun berkesan dalam menurunkan aras glukosa darah. Perlakuan dengan dos 500 mg/kg berat tubuh L. amara juga tidak berupaya menggalakkan pengambilan 2-NBDG ke dalam sel testis tikus teraruh-diabetes berbanding kumpulan kawalan. Ini menunjukkan mekanisme anti-hiperglisemia L. amara tidak melibatkan pembaikan fungsi insulin daripada segi pengambilan 2-NBDG ke dalam testis serta tidak mampu menyumbang kepada pembaikan parameter kesuburan tikus jantan teraruh-diabetes.