Hak spiritual pengguna dalam penyelesaian pertikaian perbankan Islam di Indonesia - Setyowati, Ro’fah; Sakina Shaik Ahmad Yusoff, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Hak spiritual pengguna merupakan satu bentuk daripada pematuhan syariah yang memberikan jaminan kesesuaian dengan syariah. Permasalahannya, sebagai suatu hak bagi pengguna, hak spiritual pengguna kurang diberikan perhatian. Justeru hak ini diperjuangkan. Selain itu, dalam konteks penyelesaian pertikaian pengguna perbankan Islam di Indonesia, masih terdapat pelbagai isu, sama ada dalam bidang undang-undang, institusi dan mekanismenya. Kajian ini berobjektifkan memperkenalkan konsep hak spiritual pengguna, mengenal pasti pelbagai isu sedia ada, serta menemukan usaha-usaha yang dilakukan bagi mengukuhkan hak spiritual pengguna dalam penyelesian pertikaian perbankan Islam. Dengan mengguna pakai metode analisis kandungan yang berteraskan pendekatan doktrinal, kajian ini mendapati bahawa usaha-usaha yang diperlukan, selain penggubalan polisi, termasuklah memperkenalkan pelbagai bentuk lain, antaranya, hala tuju perbankan Islam yang berorientasi undang-undang dari OJK, Keputusan Mahkamah Konstitusi dan beberapa PERMA, sama ada bagi pengukuhan institusi yang relevan, dan pembaikan kualiti hakim, serta mekanisme dalam penyelesaian pertikaian perbankan Islam yang cepat dan cekap. Dengan pelbagai usaha yang dicadangkan, diharapkan dapat mempertingkatkan kepercayaan pengguna terhadap perbankan Islam hingga semakin berjaya menyokong masyarakat yang sejahtera.