Hubungan antara puasa sunnah dan kerosakan DNA dalam kalangan warga emas yang mengalami gangguan kognitif ringan (MCI) - Asheila Meramat; Razinah Sharif; Suzana Shahar; Nor Fadilah Rajab (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Diet pemakanan memainkan peranan penting dalam menentukan kesihatan individu. Salah satu pendekatan yang paling mudah dan sesuai diikuti oleh individu tertentu terutamanya warga emas adalah puasa Sunnah. Puasa sunnah dilaporkan mempunyai kesan positif dalam kesihatan umum dan turut membantu dalam memanjangkan jangka hayat warga emas. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji hubungan puasa Sunnah dalam membaiki kerosakan DNA pada warga emas yang mengalami gangguan kognitif ringan (MCI). Reka bentuk kajian adalah kajian hirisan lintang perbandingan yang membandingkan dua fasa (dasar dan 36 bulan). Seramai 99 orang subjek MCI berumur ≥ 60 tahun keatas dan tidak mempunyai sebarang penyakit yang kritikal terlibat di dalam kajian ini. Sebanyak 10 ml darah penuh, data sosio-demografi dan penilaian kognitif juga turut diambil. MMSE, IADL, ADL dan GDS telah dijalankan untuk menentukan fungsi kognitif. Kajian mendapati bahawa peratusan ekor DNA (TD) bagi subjek yang mengamalkan puasa Sunnah untuk kedua-dua fasa adalah jauh lebih rendah berbanding subjek yang tidak mengamalkan puasa Sunnah (Dasar, TD: 12.49 ± 0.24% vs 17.40 ± 0.43%; 36 bulan, TD: 8.21 ± 0.43% vs 15.23 ± 1.16%). Peratusan momen ekor (TM) bagi subjek yang mengamalkan puasa Sunnah untuk kedua-dua fasa adalah jauh lebih rendah berbanding subjek yang tidak mengamalkan puasa Sunnah (Dasar, TM: 0.92 ± 0.05% vs 1.46 ± 0.08%; 36 bulan, TM: 0.4 ± 0.03% vs 1.32 ± 0.13%). Tuntasnya, ini menunjukkan bahawa puasa Sunnah boleh mengurangkan kerosakan DNA dalam kalangan warga emas MCI. Oleh itu, penyelidikan lanjut diperlukan untuk menentukan metabolit dalam kalangan subjek MCI yang berkaitan dengan puasa Sunnah untuk menghasilkan model ramalan diet sihat untuk digunakan pada masa hadapan.