Penyelidikan sosiolinguistik: prinsip, teknik dan pengalaman - Chong, Shin (Institute of the Malay World and Civilization, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Dalam bidang linguistik, terdapat dua bentuk penyelidikan, iaitu penyelidikan yang berbentuk armchair dan penyelidikan lapangan. Lazimnya, penyelidikan berbentuk armchair lebih popular mungkin kerana faktor keselesaan. Kaedah armchair, yang hanya mengulas/mengkritik sumber sekunder sedia ada dan disusuli dengan ulasan intuisi pengkaji wajar dihindari kerana membatasi sumbangan input baru kepada ilmu. Penyelidikan di lapangan sesungguhnya amat sukar dan mencabar, namun merupakan tunjang penyumbang ilmu baru. Kertas ini membincangkan prinsip, teknik dalam penyelidikan sosiolinguistik dan disertakan dengan perkongsian pengalaman penulis. Perbincangan ini bermula dengan menyoroti dua prinsip dalam penyelidikan, iaitu Prinsip Empirikal dan Prinsip Induktif. Pada masa yang sama, penyelidikan kualitatif di awal era ilmu linguistik moden juga disoroti. Di akhir perbincangan, dua contoh kajian sosiolinguistik penulis akan dibincangkan, iaitu (1) kajian pemilihan bahasa suku Tionghoa di Sekadau, Indonesia, dan (2) kajian Penan Muslim di Niah, Sarawak. Diharapkan melalui perkongsian pengalaman ini, para pelajar yang bakal menulis kertas ilmiah atau tesis boleh memperoleh manfaat daripadanya.