Nilai kegigihan dalam sajak Melayu - Mohd Haidi Mohd Kasran (Institute of the Malay World and Civilization, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Rakyat Malaysia ialah aset negara yang paling berharga. Antara cabaran terbesar negara ialah usaha untuk melahirkan masyarakat yang cemerlang dari segi pendidikan dan kerjaya. Justeru, penerapan nilai kegigihan yang merangkumi nilai ketekunan dan kerajinan sangat penting dalam merealisasikan kehendak ini. Beberapa buah sajak yang dipilih akan dibaca kesemuanya dengan Teknik Bacaan Rapi (Close Reading Technique). Setiap sajak yang dibaca akan dianalisa isi kandungannya (Content Analysis) dengan berlandaskan konsep nilai. Didapati sajak yang membawa unsur nilai kegigihan telah diterjemahkan oleh penyair dalam sajak-sajak mereka yang merupakan benih untuk membentuk masyarakat ke arah tindakan dan perlakuan positif.