Kesan penambahan Kappaphycus alvarezii, gelatin ikan dan gelatin kaki ayam terhadap ciri-ciri kualiti sosej ayam - Nor Hidayah Ismail,; Salma Mohamad Yusop,; Abdul Salam Babji,; Mohamad Yusof Maskat, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Kappaphycus alvarezii kaya dengan karagenan yang banyak digunakan dalam industri makanan sebagai agen pemekat dan penstabil. Penggunaan gelatin ikan dan ayam dalam produk makanan dapat menggantikan gelatin lembu yang mempunyai banyak isu terutamanya berkaitan halal dan penyakit lembu gila (BSE). Penyelidikan ini adalah untuk menentukan kesan penambahan Kappaphycus alvarezii, gelatin ikan dan gelatin kaki ayam terhadap ciri-ciri kualiti sosej ayam. Dua formulasi optimum T1 (10% Kappaphycus alvarezii, 3.81% gelatin ikan, 7.63% gelatin kaki ayam) dan T2 (2.57% Kappaphycus alvarezii, 5% gelatin ikan, 7.63% gelatin kaki ayam) telah diperoleh daripada Kaedah Respon Permukaan (RSM) dalam kajian awalan. Kualiti sosej ayam dikaji berdasarkan analisis proksimat dan ujian jangka hayat (pH, nilai TBA dan warna). Ujian jangka hayat dijalankan selama 3 minggu pada suhu penyimpanan 4 ± 1°C Penambahan Kappaphycus alvarezii, gelatin ikan dan gelatin kaki ayam meningkatkan (p<0.05) kandungan protein dan abu tetapi menurunkan (p<0.05) kandungan lemak. Nilai pH bagi sampel T1 dan T2 lebih tinggi berbanding dengan C semasa tempoh penyimpanan. Nilai TBA bagi sampel T1 dan T2 adalah rendah dibandingkan dengan C semasa tempoh penyimpanan. Penambahan Kappaphycus alvarezii, gelatin ikan dan gelatin kaki ayam mengubah warna bagi sampel T1 dan T2 sepanjang tempoh penyimpanan. Penambahan Kappaphycus alvarezii, gelatin ikan dan gelatin kaki ayam mengubah warna sosej ayam sepanjang tempoh penyimpanan. Kajian ini menunjukkan penambahan campuran Kappaphycus alvarezii, gelatin ikan dan gelatin kaki ayam pada tahap optimum menghasilkan sosej ayam yang lebih berkualiti.