Pendekatan motivasi dalam dakwah remaja - Mohd Hamdan Abdullah; Fariza Md. Sham; A'dawiyah Ismail (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Remaja masa kini terdiri daripada golongan generasi Z. Mereka berhadapan dengan cabaran media sosial yang boleh mempengaruhi pemikiran, budaya, nilai dan pegangan agama. Jika tidak diurus dengan baik, golongan remaja boleh menyimpang dari budaya dan nilai-nilai Islam yang menjadi teras kepada budaya masyarakat di Malaysia. Untuk membentuk pemikiran, nilai dan akhlak golongan remaja, memerlukan satu pendekatan dakwah yang sesuai dengan zaman dan psikologi mereka. Salah satu pendekatan psikologi dakwah yang boleh digunakan untuk membimbing golongan remaja ialah melalui pendekatan motivasi. Oleh itu, kajian ini bertujuan mengkaji konsep motivasi dan hubungannya dengan konsep al-Targhīb dan al-Tarhīb yang boleh diaplikasi kepada remaja ke arah meningkatkan kehidupan beragama dan mencegah mereka daripada terlibat dalam salah laku. Metode yang digunakan dalam kajian ini ialah analisis dokumen al-Quran, hadis dan hasil kajian dalam bentuk buku, jurnal dan kertas kerja dijadikan rujukan asas. Setiap dokumen diteliti, analisis dan ditentukan tema yang sesuai untuk dijadikan sebagai hujah dalam perbincangan. Hasil kajian mendapati, konsep motivasi mempunyai persamaan dengan pendekatan dakwah iaitu al-Targhīb dan al-Tarhīb. Pendekatan al-Targhīb dan al-Tarhīb amat bersesuaian dalam pengkajian tentang kehidupan beragama remaja. Ini kerana dalam unsur al- Targhīb dan al-Tarhīb, sesuai dengan fitrah manusia yang menyukai motivasi dan dorongan serta takut pada gertakan dan amaran. Pendekatan mampu membimbing dan mengingatkan manusia tentang ganjaran pahala dan syurga serta balasan dosa dan neraka. Peneguhan pendekatan al-Targhīb dan al-Tarhīb terhadap remaja bukan sahaja mampu mendorong ke arah kebaikan tetapi juga terdorong untuk meninggalkan segala kemungkaran, bagi membentuk jati diri yang teguh pegangan agama.