Pengaruh suhu sinteran terhadap kebioaktifan wolastonit daripada abu sekam padi dan batu kapur - Farah Atiqah Abdul Azam,; Hamisah Ismail,; Roslinda Shamsudin,; Ng, Min Hwei; Zalita Zainuddin,; Muhammad Azmi Abdul Hamid, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti kesan rawatan suhu yang berbeza terhadap kebioaktifan wolastonit yang disintesis menggunakan teknik sol gel. Abu sekam padi dan batu kapur digunakan sebagai bahan awalan untuk menghasilkan wolastonit. Nisbah campuran kalsium oksida dan silika dioksida CaO/SiO2 ditentukan pada 55:45 dan dimasukkan ke dalam autoklaf pada suhu 135°C dengan tekanan 0.26 MPa selama 8 jam. Campuran serbuk CaO dan SiO2 tersebut disinter pada suhu yang berbeza (1150°C dan 1250°C) dan diuji sifat kebioaktifan secara rendaman dalam larutan cecair badan tersimulasi (SBF) selama 1,3,5,7 dan 14 hari secara in vitro. Sifat fizikal dan kebioaktifan wolastonit sebelum dan selepas direndam dalam larutan SBF dan beberapa pencirian telah dijalankan menggunakan teknik analisis XRD, FESEM, EDX dan FTIR. Campuran serbuk CaO-SiO2 yang telah diautoklaf dan disinter pada suhu 1250°C menghasilkan puncak tunggal pseudowolastonit. Ujian kebioaktifan menunjukkan lapisan amorfus kalsium fosfat (ACP) dengan julat nisbah Ca/P 1.9-1.51 terbentuk lebih pantas pada sampel wolastonit yang disinter pada suhu 1250°C berbanding pembentukan ACP pada sampel tersinter 1150°C.