Protes dan Akta Perhimpunan Aman: satu analisis - Zawiyah Mohd Zain; Mohd Naeim Ajis (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Protes paling hebat dalam sejarah politik Malaysia adalah di bawah pemerintahan Mahathir Mohamad. Ia berlaku melalui gerakan reformasi pada tahun 1998. Pada zaman Najib Razak pula, rakyat menyuarakan ketidakpuasan hati terhadap beberapa isu yang menyebabkan protes jalanan terus berlaku. Antara protes tersebut ialah Gerakan Mansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri, protes Bersih 2, Bersih 3 dan protes terhadap pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan. Justeru itu, melalui Program Transformasi Kerajaan, Akta Perhimpunan Aman telah dikuatkuasakan pada tahun 2012 supaya rakyat dapat meluahkan ketidakpuasan hati secara aman. Artikel ini bertujuan mengkaji mengapa rakyat meluahkan ketidakpuasan hati kepada kerajaan melalui protes, dan adakah penggubalan Akta Perhimpunan Aman merupakan alternatif kepada protes. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan cara temu bual dan analisis kandungan. Informan terdiri daripada individu yang berpengalaman dalam bidang yang dikaji. Hasil kajian mendapati, protes merupakan kaedah yang mudah untuk rakyat meluahkan sesuatu isu kepada kerajaan kerana saluran komunikasi yang sedia ada untuk menghubungkan suara rakyat dengan kerajaan adalah lemah. Selain itu, perkembangan teknologi Internet khususnya media sosial turut menyumbang kepada protes tersebut. Mengenai Akta Perhimpunan Aman, masih terdapat beberapa isu yang dipersoalkan. Oleh itu, satu penambahbaikan perlu dilakukan supaya akta tersebut lebih komprehensif dan diterima umum.