Ekstremisme agama dalam gerakan Islamic State of Iraq dan Syria (ISIS): satu analisis terhadap akhbar The Star - Norhafezah Yusof,; Mohd Haniff Imran Ghazali,; Rosna Awang Hashim,; Mohd Azizuddin Mohd Sani,; Syarizan Dalib,; Romlah Ramli,; Amrita Kaur,; Norhasliza Yusof, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Kajian ini bertujuan mengkaji berita mengenai isu-isu golongan ekstremisme dari sudut gerakan Islamic State of Iraq and Syria (ISIS) dalam akhbar berbahasa Inggeris iaitu The Star sepanjang tempoh dua tahun, bermula dari Januari 2015 hingga Disember 2016. Ekstremisme agama merupakan isu penting dalam menangani perpaduan dan keselamatan sesebuah negara. Globalisasi telah mengangkat ekstremisme agama ke skala yang lebih besar. Dalam konteks kajian ini, organisasi ektremisme seperti ISIS dilihat sebagai satu ancaman buat sesebuah negara kerana terdapat pelbagai kes tragik menggemparkan dunia yang dikaitkan dengan kumpulan ini. Terdapat kajian yang meneroka ekstremisme agama di Malaysia tetapi tidak secara khusus dalam bidang komunikasi. Justeru, kajian ini meneroka isu ektremisme agama dalam media cetak di Malaysia. Secara khususnya, terdapat dua objektif utama kajian iaitu: i) mengenal pasti tema-tema berita berkenaan ekstremisme, dan ii) mengenal pasti arah berita yang disiarkan. Menggunakan kaedah analisa kandungan, sebanyak 40 berita telah dianalisis. Dapatan kajian mendapati terdapat 13 isu yang berteraskan tiga tema. Majoriti berita yang melaporkan mengenai ISIS adalah ke arah negatif. Kajian ini menyumbang kepada implikasi sosial mengenai kepentingan pemahaman tema dan arah berita ekstremisme agama di Malaysia yang mempunyai impak global. Kajian ini merupakan kajian yang meneroka mengenai isu berkaitan golongan ekstremisme dalam akhbar Bahasa Inggeris yang mempunyai sirkulasi tertinggi di Malaysia.