Sintesis dan sifat termal natrium kanji sulfat Dioscorea pentaphylla - M.S. Elmi Sharlina,; Azwan Mat Lazim,; Wan Yaacob Wan Ahmad, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Kanji Dioscorea pentaphylla telah diubah suai dengan pensulfatan dan peneutralan bagi menghasilkan natrium kanji sulfat. Tindak balas pensulfatan dilakukan dengan asid sulfurik dalam etanol dan air pada suhu 0oC. Darjah penukargantian dikira berdasarkan peratus karbon dan sulfur yang ditentukan menggunakan penganalisis unsur CHNS. Natrium kanji sulfat yang mempunyai darjah penukargantian dan peratus nisbah berat hasil yang tinggi dipilih dan dicirikan dengan spektrum transformasi Fourier inframerah (FT-IR) dan profil pembelauan sinar-X (XRD). Kehadiran dua puncak getaran regangan C-O-S dan S=O dalam spektrum FT-IR dan puncak berbeza yang terhasil dalam corak difraktogram XRD membuktikan tindak balas berlaku pada struktur kanji. Sifat termal juga ditentukan dengan kalorimeter pengimbas pembezaan (DSC) dan analisis termogravimetri (TGA). Natrium kanji sulfat yang dihasilkan mempunyai kestabilan termal yang baik kerana mempunyai suhu penguraian pada 265oC. Natrium kanji sulfat ini sesuai dijadikan bahan tambahan dalam penghasilan hidrogel, organogel dan filem dengan sifat anionik kerana degradasi tidak terjadi di bawah suhu ini.