Unsur-unsur alam dalam pendidikan akhlak masyarakat Melayu menerusi beberapa karya Raja Ali Haji - Akmaliza Abdullah; Abdul Latif Samian (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Makalah ini membincangkan mengenai peranan alam dalam menzahirkan pendidikan akhlak dalam masyarakat Melayu. Penelitian dan penaakulan akal terhadap unsurunsur alam yang berada di sekeliling diterjemahkan melalui bahasa sebagai wahana untuk memperolehi ilmu yang benar dan mencapai keelokan akhlak serta budi pekerti. Pendekatan analisis kandungan diguna pakai bagi meneliti beberapa karya Raja Ali Haji (1808-1872), seorang pujangga agung kelahiran Riau yang terdidik dalam sistem tradisi ilmu Islam. Hasil kajian mendapati dalam masyarakat Melayu Nusantara, alam bukan sekadar dianggap sebagai tercipta untuk kesenangan hidup manusia malah ia turut berperanan untuk menjelmakan ketinggian akhlak yang bertunjang kepada pandangan semesta Islam.