Pemikiran pasca Islamisme dalam konteks Gerakan Islam di Malaysia - Wan Ahmad Fahmi Wan Muda (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Pasca Islamisme merupakan trend baharu yang timbul dalam gerak kerja politik Islam. Kemunculan pasca Islamisme selari dengan tuntutan memenuhi kehendak demokrasi. Justeru, kebanyakan gerakan Islam seluruh dunia mulai berbeza tafsiran terhadap konsep negara Islam, isu pelaksanaan undang-undang Islam dan kerjasama antara orang bukan Islam. Perkembangan trend ini melahirkan golongan Islamis yang mulai berpendirian menyokong pendekatan pasca Islamisme dalam arena politik Islam termasuk dalam kalangan gerakan Islam di negara ini. Objektif kajian ini menganalisis unsur-unsur pemikiran pasca Islamisme dalam gerakan Islam di Malaysia. Kajian ini merupakan kajian kualitatif. Kaedah pengumpulan data menggunakan metode analisis dokumen terhadap jurnal, artikel, tesis, buku dan karya sarjana yang membicarakan tentang pasca Islamisme dan perkembangan gerakan Islam seluruh dunia. Manakala, analisis data menggunakan metode deskriptif dan metode sejarah menerusi analisis kandungan. Dapatan kajian merumuskan bahawa bukan sahaja gerakan Islam di Timur Tengah dan Asia Barat menerima pemikiran pasca Islamisme, tetapi gerakan-gerakan Islam di Malaysia juga turut terkesan dengan perkembangan pasca Islamisme.