حق بناء المعابد لغير المسلمين في ماليزيا - Niteh, Muhammad Yosef; Aminudin Basir@Ahmad; Abdul Latif Samian (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Makalah ini membincangkan berkenaan hukum pembinaan tempat ibadah bagi masyarakat bukan Islam dalam negara Islam khususnya di Malaysia yang terdiri dari pelbagai bangsa dan agama. Permasalahan ini menimbulkan rasa gusar dan sensitif dalam negara memandangkan Malaysia menjadikan Islam sebagai Agama Persekutuan dan penduduk asal adalah dari kalangan bangsa Melayu yang beragama Islam. Justeru, adalah penting diketengahkan hukum-hakam dan pandangan para ulamak bagi mendapatkan pendapat yang benar dalam menangani permasalahan ini. Untuk mendapatkan penjelasan berkenaan maka kaedah kajian kualitatif digunakan menerusi analisis dokumen. Pandangan para fuqaha dirujuk dan dianalisis disamping meneliti karya-karya ilmiah dalam isu berkaitan. Sumber utama syariah iaitu al-Quran dan al-Sunnah juga dirujuk. Hasil kajian mendapati, Malaysia yang merupakan negara asal milik kaum Melayu sebelum itu telah dijajah oleh British. Malaysia mencapai kemerdekaan sepenuhnya pada tahun 1957 adalah sebuah negara yang bebas. Kajian juga membuktikan Masyarakat bukan Islam tidak dibenarkan membina tempat-tempat ibadah mereka yang menyalahi dengan peraturan dan undang-undang Syariah. Tetapi keadaan adalah berbeza di Malaysia, di mana orang bukan Islam adalah sebahagian daripada penduduk, mereka harus dibenarkan untuk membina kuil peribadi mereka dalam rangka untuk mendapatkan perpaduan dan keamanan.