Kedudukan Mirza Ghulam Ahmad dalam Tafsir Ahmadiyah Qadiani 'The Holy Quran Arabic Text With Endlish Translation & Short Commentary' - Ishak, Andi Putra; Mustaffa Abdullah, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Jema'at Ahmadiyah (Ahmadyyah Muslim Comunity) dikenali sebagai satu kumpulan sesat, kerana dianngap menyeleweng daripada akidah islam sebenar, khususnyadalam permasalahan konsep kenabian. Walau bagaimanapun ramai yang tidak mengetahui kedudukan Mirza Ghulam Ahmad dalam tafsir Ahmadiyah sebagai punca penyelewengan tersebut terus berkelanjutan. Oleh kerana itu, makalah ini bertujuan untuk menganalisis buku tafsir The Holy Quran Arabic Text With English Translation & Short Commentary karya Mirza Bashiruddin mahmud Ahmad. Makalah ini menggunakan metodologi analissi kandungan iaitu tertumpu kepada karya tafsir di atas dan karya ulama Islam yang lain bagi proses analisis. Didapatibahawa buku tafsir tersebut memiliki kelemahan daripada sudut metodologidan kandungan. Bashirudintidak mengikutikaedah pentafsiran yang betul, sehingga berlaku pentafsiran yang salah. Dari sudut kandungan banyak berlakupenyelewengan, akibat pemujaanyang melampau terhadap pengasas Jema'at Ahmadiyah.