Peradaban Islam teras transformasi nasional - Mohd Yusof Hj. Othman (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Malaysia telah memperkenalkan Transformasi Nasional 2050 (TN50) sebagai inisiatif untuk pembangunan negara selepas gagasan pembangunan sebelumnya tamat yang digunakan sejak merdeka. Sejak merdeka, Malaysia telah menggunakan pendekatan Islam sebagai teras pembangunannya, dan telah pun menghasilkan pelbagai produk Islam yang boleh dijadikan contoh oleh negara lain. Dalam artikel ini kita membicarakan secara ringkas bagaimana pendekatan Islam yang berperadaban dapat digunakan dalam meneruskan usaha pembangunan di Malaysia untuk 30 tahun berikutnya.