Pola perubahan sosiobudaya dan mobiliti sosial dalam kalangan komuniti muara di Pantai Timur Semenanjung Malaysia - Nor Hayati Sa'at,; Ibrahim Mamat,; Wan Mohd Zaifurin Wan Nawang, (Penerbtit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Persoalan perubahan sosiobudaya dan mobiliti sosial komuniti muara adalah satu persoalan penting dalam keseluruhan kajian mengenai perubahan sosial. Dalam dua dekad lebih ini, proses modenisasi berkembang pesat dan memberi kesan mendalam ke atas komuniti ini. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji isu berkaitan perubahan sosiobudaya dan mobiliti sosial komuniti muara di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Kaedah tinjauan ke atas 596 orang responden, temu bual dan pemerhatian telah dijalankan keatas 6 buah perkampungan nelayan di muara sungai yang terletak di Kelantan, Terengganu dan Pahang. Dapatan kajian menunjukkan aspek sosiobudaya melalui aktiviti kejiranan dalam komuniti muara masih kuat dan menjadi amalan tradisi. Mobiliti sosial melalui jenis pekerjaan juga telah berubah, iaitu pekerjaan sebagai nelayan untuk sumber pendapatan ekonomi utama telah beransur-ansur kurang menarik minat generasi muda. Kebanyakan generasi muda lebih berminat bekerja di darat berbanding menjadikan lautan sebagai sumber rezeki. Keadaan komuniti semakin terbuka memungkinkan berlakunya mobiliti sosial dalam kalangan generasi muda. Transformasi komuniti muara berdasarkan kepada aspek pendidikan dialami oleh empat generasi dikaji sama ada generasi datuk, bapa, responden dan anak. Bermula pada zaman sebelum merdeka, pasca merdeka dan menjelang abad ke-21 ‘tangga’ mobiliti berdasarkan tahap pendidikan semakin diakui kepentingannya oleh komuniti muara sebagai syarat utama untuk mengecapi kehidupan yang lebih baik.