Konsep residivisme: kekaburan definisi, pengukuran dan praktis - Mohd Alif Jasni,; Siti Hajar Abu Bakar Ah,; Jal Zabdi Mohd Yusoff,; Khairiyah Md Shahid,; Noralina Omar, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Kekaburan yang wujud pada pendefinisian konsep residivisme mewujudkan ketidakseragaman dalam pengukuran kadar pengulangan jenayah yang berlaku sehingga hari ini. Makalah ini merungkaikan implikasi kekaburan pelbagai variasi mengenai definisi konsep residivisme dalam mengukur kadar pengulangan jenayah, serta praktis intervensi yang diambil bagi menangani masalah ulang-laku jenayah di Malaysia. Makalah ini bertitik-tolak daripada sebuah kajian pengajian peringkat doktor falsafah oleh pengkaji pertama mengenai program pasca pembebasan dan jagaan lanjutan untuk bekas banduan di Malaysia. Hasil penulisan makalah telah membawa kepada sebuah cadangan definisi residivisme yang lebih realistik dan sesuai dengan pengalaman para residivis dan praktis sistem pengadilan jenayah di Malaysia. Penelitian terhadap definisi dan pengukuran konsep residivisme ini mampu menyumbang kepada amalan intervensi yang efisien di dalam menangani isu-isu sosial berkaitan dengan masalah ulang-laku jenayah dalam kalangan para residivis di dalam sistem keadilan jenayah di Malaysia.