Pulangan monetari pekerja terancam di Malaysia berdasarkan teori upah hedonik - Hazrul Shahiri,; Zulkifli Osman, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Artikel ini mengkaji kewujudan pekerja terancam di dalam pasaran buruh di Malaysia. Secara spesifiknya, kajian ini melihat perbezaan gaji yang diterima diantara pekerja terancam dan tidak terancam dengan menguji teori upah hedonik. Data kajian ini diperolehi dengan menjalankan soal selidik kepada 1705 pekerja sektor swasta. Berdasarkan analisis regresi OLS, hasil kajian menunjukkan pekali pemboleh ubah pekerja terancam adalah signifikan tetapi tidak positif. Implikasinya, upah tidak diubahsuai sebagai ganjaran kepada pekerja dalam pekerjaan yang dianggap tidak menyenangkan. Pekerja terancam dikalangan wanita dikenalpasti menerima gaji jauh lebih rendah dari pekerja terancam lelaki. Oleh itu, campur tangan pihak ketiga, iaitu kerajaan amat diperlukan bagi melindungi dan menjamin kesejahteraan pekerja terancam.