Penerapan fiqh awlawiyyat dalam dakwah kepada saudara baru - Mohamad Zulkifli Abdul Ghani,; Khazri Osman,; Ahmad Irdha Mokhtar,; Anuar Puteh,; Abdul Ghafar Don, (Department of Da'wah and Leadership Studies, Faculty of Islamic Studies, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Islam ialah agama milik semua manusia tanpa mengira bangsa, warna kulit dan budaya. Umat Islam perlu memainkan peranan utama dalam menyampaikan dakwah kepada orang bukan Islam dengan cara terbaik. Mereka yang berjinak-jinak dengan Islam dan memeluk agama Islam perlu diberi perhatian yang sewajarnya dalam memantapkan kefahaman mereka terhadap Islam. Manakala bagi mereka yang belum menerima Islam juga tidak dipinggirkan bahkan perlu diberi perhatian dengan memberi penerangan yang jelas tentang Islam. Kajian ini akan memberi penumpuan khusus kepada aplikasi dakwah kepada saudara baru dari perspektif fiqh awlawiyyat. Berdakwah merupakan kewajipan umat Islam dan wajar dilaksanakan dengan mengutamakan kaedah yang berkesan mengikut kepada sasaran. Antara salah satu pendekatan yang boleh digunakan dalam melaksanakan tugasan dakwah kepada saudara baru ialah melalui fiqh awlawiyyat.