Ciri-ciri guru Pendidikan Islam Profesional (GPI) berasaskan riadhah ruhiyyah menurut pandangan al-Ghazali: analisis kandungan bab adab terhadap guru dalam Kitab Ihya Ulum Al-Din - Habibah @ Artini Ramlie; Zaharah Hussin (Department of Da'wah and Leadership Studies, Faculty of Islamic Studies, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis kandungan kitab Ihya’ Ulum al-Din karangan Al-Ghazali bagi mendapatkan maklumat berhubung konsep dan ciri-ciri guru Pendidikan Islam (GPI) profesional berasaskan ‘riadhah ruhiyyah’. Kajian ini menggunakan kaedah analisis kandungan untuk mendapatkan data berhubung atribut profesional tersebut. Sampel kajian adalah kitab Ihya’ Ulum al-Din Jilid 1 yang diterbitkan tanpa tahun oleh Dar al-Ma’rifah di Beirut. Unit analisis dalam kandungan kitab yang dikaji mengkhusus kepada bahagian kelima kitab berkaitan adab guru dan pelajar. Dapatan kajian mendapati ciri-ciri guru profesional berasaskan ‘riadhah ruhiyyah’ yang diekstrak dari kandungan kitab berkenaan adalah merangkumi dimensi hubungan dengan Allah s.w.t, hubungan dengan diri sendiri, hubungan dengan rakan sejawat serta hubungan dengan pelajar.