Analisis terhadap tahap-tahap ketagihan menurut teori al-‘Ishq Ibnu Qayyim Al-Jawziyyah - Abdul Wahab Md. Ali, (Department of Da’wah and Leadership Studies, Faculty of Islamic Studies, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Ketagihan merupakan satu penyakit minda yang mempunyai tahap-tahap ketegarannya yang tersendiri. Ini merujuk kepada realiti kerinduan seseorang terhadap sesuatu itu berbeza-beza dan mempunyai simptom yang berlainan. Para sarjana Islam turut membuat penelitian terhadap aspek kerinduan kepada sesuatu dalam karya-karya mereka. Antaranya tokoh ilmuan Islam yang terkenal, Ibnu Qayyim al-Jawziyyah yang memperincikan hal ini dalam konsep atau teori al-‘Ishq di dalam beberapa kitabnya. Kajian ini akan menganalisis tahap-tahap ketagihan berdasarkan teori al-‘Ishq oleh Ibnu Qayyim. Kajian ini menggunakan metod induktif, deduktif, serta komparatif. Hasil kajian mendapati terdapat hubungan yang sangat rapat di antara teori al-‘Ishq dan ketagihan dari sudut definisi dan peringkat-peringkatnya. Justeru, pendekatan terapi al-‘Ishq yang dicadangkan oleh Ibn Qayyim berdasarkan tahap-tahap keasyikan boleh diterokai sebagai suatu input dalam mengemukakan langkah-langkah pemulihan terhadap sebarang isu yang melibatkan ketagihan.