Pendekatan strategik dalam pelancongan pendidikan di destinasi ekopelancongan di Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) - Siti Kasmera Ariffin,; Habibah Ahmad,; Hamzah Jusoh,; Mohd Ekhwan Toriman,; Sri Winarni Samsir,; Mushrifah Idris, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Pelancongan pendidikan melibatkan perjalanan ke sesuatu lokasi oleh sekumpulan individu untuk tujuan membina pengalaman secara terus. Pihak berkepentingan utama yang mempunyai kaitan secara langsung dalam melaksanakan aktiviti pelancongan pendidikan adalah dari badan kerajaan, badan bukan kerajaan dan institusi swasta, komuniti tempatan serta institusi pendidikan. Makalah ini membincangkan dua objektif utama. Objektif pertama adalah mengenal pasti konsep-konsep asas pembangunan ekopelancongan. Objektif kedua ialah mengenal pasti pendekatan strategik pihak berkepentingan dalam memberi kesan positif kepada golongan pelawat di destinasi ekopelancongan. Analisis kandungan digunakan dalam menilai pendekatan pelancongan pendidikan di Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER). Hasil kajian mendapati pihak berkepentingan menjamin pengalaman pembelajaran melalui pelbagai pendekatan insitu dan menjalin hubungan baik antara pelancong dan tuan rumah. Kesimpulannya kesemua agensi mengamalkan integrasi pembelajaran sambil beriadah, serta menjalankan aktiviti motivasi diri bagi menarik minat pelancong ke destinasi.