Graf penomboran al-Quran - Hazwani Che Ab Rahman,; Nur Asyikin Hamdan,; Abdul Latif Samian,; Nazri Muslim, (Institut Alam dan Tamadun Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Kajian ini membincangkan tentang kehebatan penyusunan yang begitu teliti dan menakjubkan oleh Allah SWT daripada pandangan susunan matematik. Ilmu pengetahuan dalam al-Quran bukan terhad kepada pengetahuan tentang sesuatu perkara sahaja, tetapi meliputi keseluruhan pengetahuan yang ‘haq’ atau benar, dan diterima bersama oleh fitrah, akal, dan wahyu. Usaha yang dilakukan dalam kajian ilmiah ini menunjukkan ilmu dan keajaiban itu bukan hanya daripada pentafsiran ayat-ayatnya, malah cara penyusunan surah di dalam al-Quran, bilangan ayat dan turutan penurunan surah yang digunakan dalam membentuk keseluruhan isi al-Quran, mampu membentuk lakaran yang menarik di atas graf Cartesan. Panduan pengetahuan yang ‘haq’ ini apabila dihayati dengan sepenuhnya akan membawa manusia kepada keyakinan dan kebenaran mutlak. Kebenaran mutlak ini akan seterusnya membina tembok-tembok yang kukuh di dalam diri seseorang.